I typiskt april väder gick Reumatikerföreningen Strängnäs utflykt till Krutbruket i Åkers Styckebruk där närboende medlemmar slöt upp liksom vår guide Erik Eriksson, son av bygden som arbetat på Krutbruket i hela sitt liv. Han inledde med en skämtsam kommentar på frågan om hur många som arbetat på bruket.-Hälften!

Skämt åsido så fick vi veta att som mest hade uppemot 900 personer varit anställda under andra världskriget. Grunden till Krutbruket lades redan 1552 då Gustav Vasa gav Anders Krutmakare i uppdrag att starta bruket. Under hundra år låg bruket i Forsa innan flytten gick till platsen vid Råckstaån.

Under vår två timmar långa promenad runt Krutbrukets vidsträckta område fick vi veta att säkerhetsskäl avgjort placeringen på bara ena sidan ån av fabrikerna med olika krutbeteckningar liksom eterfabrik och nitroglycerin fabrik. Vi passerade små stugor för torkning av krut. Murar runtom påminde oss om riskerna vid till verkningen. Idag blir det anekdoter om att nylonstrumporna kunde gå upp i intet i eterfabriken eller att de som arbetade med trotyl fick rödlätt hårfärg! Genom de rigorösa säkerhetsanordningarna till trots in ser man att de arbetades om på en krutdurk! Lokalerna värmdes t.ex. upp med ånga då el innebar explosions risk! Många kvinnor arbetade också inom Krutbruket, bl.a. genom att sy karduser-små påsar att förvara krutet i. Dessutom syddes fallskärmar till lysgranater.

Då Goldith, Eva-Lis och Margareta växt upp på Krutbruket eller som Ulla i unga år arbetat där fick vi andra höra deras kommentarer och minnen från brukssamhället. Årligen hade man dansat runt granen på julgransplundring i mässen! Kruttillverkningen upphörde 2003 och idag hyrs ett 50-tal byggnader ut till olika företag. Det nya bostadsområdet närmare Läggesta börjar ta fart och Krutbrukets nuvarande ägare Peter Servin berättade om byggandet av en ny solcellspark.

Tack till Erik som vid fikat efteråt i värmen inomhus tipsade om bildvisning den 27 maj på hembygdsgården i Åkers styckebruk.
Skrev Gunilla Andersson 2023-04-26